Home » Weetjes » Spinaziepizzabodem

Spinaziebodem versus gewone pizzabodem

Je werkdag zit erop en je bent moe. Je moet er niet aan denken om nu nog te gaan koken en je zegt tegen jezelf: ik schuif er wel een pizza in.

In de supermarkt loop je rechtstreeks naar de diepvries waar de pizza's liggen en ziet een reclamebord voor gezonde pizza: pizza met een bodem van spinazie.
Je denkt: dat is mooi, dan sla ik twee vliegen in een klap. Ik eet gezond en hoef er niet veel voor te doen.
Tevreden ga je naar de kassa en rekent af. 


Sinds de introductie van de bloemkoolbodem voor de pizza staat de voedingsindustrie niet stil. We willen tenslotte allemaal gezond eten en dus worden er meer producten gemaakt die ons laten geloven dat we goed bezig zijn.
Maar is dat waar? Is een pizza met bijvoorbeeld een spinaziebodem gezonder dan een gewone pizzabodem?

Ik kocht twee groentepizza's van hetzelfde merk (Dr. Oetker) om te vergelijken: één met één gewone bodem en een met een spinaziebodem. 


Alles op een rijtje

Pizza met gewone bodem per 100 gram Pizza met spinazibodem per 100 gram
Kcal 199 Kcal 208
Vet 8.9 Vet 8.3
Waarvan verzadig 3.2 Waarvan verzadigd 3.2
Koolhydraten 22.9 Koolhydraten 22
Waarvan suiker 3.4 Waarvan suiker 3
Eiwitten 6.6 Eiwitten 9.6
Zout 0.99 Zout 0.96

Conclusie
Op basis van deze gegevens kun je concluderen dat een pizza met een spinaziebodem meer calorieën bevat, maar verwaarloosbaar is.


De opvallendste punten zijn:

  • De hoeveelheid tarwebloem die is gebruikt bij beide pizza's is 19%.
  • De mozzarella ligt bij de spinazievariant 9% hoger dan bij de gewone pizza. 
  • Ook is het vetpercentage van de spinazievariant iets lager (0.6 gram), maar is eveneens verwaarloosbaar, omdat het verzadigde vetpercentage gelijk is (3.2 gram) per 100 gram. 
    Het is juist beter om verzadigde vetten te beperken. 
  • Ook heeft de spinazievariant 0.9 gram minder koolhydraten.
  • Je zou denken dat de pizza met de spinaziebodem dus gezonder is, maar helaas is dat niet het geval, want diezelfde pizza heeft maar liefst 3 gram méér eiwitten, waardoor je het een met het ander kunt wegstrepen.

De vergelijking komt neer op dat beide ongezond zijn en thuishoren in de lijst van uitzonderingen.
De gezonde pizzaclaim is onterecht en vooral bedoeld om de goedgelovige consument te doen overtuigen dat zij goed bezig is.

Duurder
Voor de neppe gezonde pizza betaal je niet alleen 1 euro meer, maar je krijgt ook nog eens 50 gram minder per pizza. Echter is dat laatste dan wel een voordeel, omdat je daardoor minder van alles binnenkrijgt.
De 'gezonde' pizzabodem sluit daarmee aan in de rij van misleidende en zogenaamd verantwoorde voeding als: lightproducten, airfryer- en ovenproducten. 

Kiezen
Er is niets mis met af en toe een pizza eten, maar kies dan vooral voor eentje die je echt lekker vindt, zodat je er ook van geniet, in plaats van dat je jezelf voor de gek houdt.

Tot slot, ik ben geen wetenschapper, ik zet slechts alle feitjes op een rijtje. Indien je vragen hebt over een van deze producten, dan kun jij je wenden tot de fabrikant.