Home » Weetjes » E-nummers

Bron: hln.be


Weet wat je eet

Er is veel te doen rondom e-nummers. Ook al zijn ze goedgekeurd door EFSA (die veelal producten test op proefdieren), het wil niet zeggen dat e-nummers op langere termijn en/of bij het gebruik van grotere hoeveelheden geen schade kan veroorzaken. Er is nog te weinig bekend en dat wat bekend is, is niet altijd even positief.Risicovolle e-nummers
Twee bekende e-nummers waar je zuinig mee dient te zijn: Aspartaam E951 en Ve Tsin E621 (MSG / gistextract). Belangrijk is dat je bewust kiest! Ook voor je kind(eren): minimaliseer het gebruik van suikervervangers bij kinderen!

* Let op: Producten met aspartaam zijn sowieso niet geschikt voor mensen met de erfelijke aandoening fenylketonurie (PKU).


Bron: jessevandervelden.nl


Alle e-nummers op een rijtje.

Vanaf 100
E100-199:
 Kleurstoffen
Kleurstoffen worden gebruikt om een product kleur te geven of de bestaande kleur te versterken. Deze chemische kleurstoffen zijn niet goed voor de gezondheid.

Vanaf 200
E200-252: Conserveermiddelen / Voedingszuren
Ze verlengen de houdbaarheid van een voedingsmiddel. Zij remmen namelijk de groei van bacteriën, schimmels en gisten..
E260-297: Voedingszuren (idem aan E322-392)
Voedingszuren verlagen de zuurgraad (pH) van een product, versterken in sommige gevallen de werking van antioxidanten en conserveermiddelen, werken soms kleurbehoudend.

Vanaf 300
E300-331: Antioxidanten
Antioxidanten vergroten de houdbaarheid van een product. Die veranderingen omvatten o.a. kleurveranderingen en het ranzig worden van vetten. Antioxidanten worden toegevoegd aan levensmiddelen en cosmetica.
E322-392: Voedingszuren
Zie E260-297

Vanaf 400
E400-495: Geleermiddelen / emulgatoren / verdikkingsmiddelen
Emulgatoren, verdikkings- en geleermiddelen worden toegevoegd om textuur van een product te verbeteren. Emulgatoren maken het bijvoorbeeld mogelijk twee niet-mengbare producten, zoals water en olie, te mengen. 
Verdikkingsmiddelen binden water en zorgen ervoor dat een eindproduct dikker wordt. Een goed voorbeeld hiervan zijn soepen en sauzen.

Vanaf 500
E500-599: Zuurteregelaar / Antiklontenmiddelen / Rijsmiddelen
Deze middelen regelen bijvoorbeeld dat de zuurte niet te hoog is of houden de klontering tegen of laten brood sneller rijzen. Maar ook worden ze gebruikt bij de bereiding van alcoholische dranken, drop en bijvoorbeeld pindakaas. 

Vanaf 600
E600-699: Smaakversterkers
Smaakversterkers versterken de natuurlijke smaak van een product. De bekendste hiervan is E621.
Veelal wordt E621 gezien als negatieve smaakversterker. Het zou schadelijk zijn voor het zenuwstelsel. Het zit voornamelijk in kant-en-klare producten, maar ook in veel vegetarische producten en in chinees eten. Ander woorden hiervoor zijn: ve-tsin, gistextract en MSG. Er zijn ook onderzoeken die menen dat obesitas nauw verband houdt met de toevoeging van smaakversterkers.

Vanaf 900
E900-915: Glansmiddelen en anti-schuimmiddelen

E920-928: Meelverbeteraars
Meelverbeteraars worden aan meel of deeg toegevoegd om de bak-eigenschappen te verbeteren of het meel witter te maken.
E938-949: Verpakkingsgassen
Verpakkingsgassen verlengen de houdbaarheid van een product. op het etiket staat dan vermeld: verpakt onder beschermende atmosfeer.
E950-969 en 420-421 Zoetstoffen
Zoetstoffen geven een product een zoete smaak zonder de verbrandingswaarde sterk te verhogen. Zij worden vooral gebruikt in light-producten en kauwgum. Zoetstoffen zijn een vervanging geworden van natuurlijke suikers. In veel light-producten wordt aspartaam, E951, toegevoegd. Steeds meer onderzoeken wijzen echter op het gevaar van aspartaam en andere zoetstoffen.

Vanaf 999
E999-1300: Diverse hulpstoffen
Onder hulpmiddelen vallen additieven die producten mooier maken. Een voorbeeld hiervan is glansmiddel dat wordt gebruikt voor chocola of om fruitsoorten aantrekkelijker te maken. 
E1400-E1500: Gemodificeerde zetmelen
Het is een poeder met een witachtige kleur (denk aan maizena). Het wordt gebruikt als verdikkingsmiddel.

E1500-1525: Kunstmatige smaakstoffen en oplosmiddelen voor aroma's


* De complete lijst vind je op de website van de wikipedia