Home » Tips » Lightproducten


Light producten 

Het perfecte figuur, dat wil iedereen en je besluit om over te stappen op light producten, want je wil heel graag een paar kilo kwijt. Maar is dit de juiste manier? 

Afvallen
Indien je af wil vallen is een gezonde voedingspatroon de juiste methode.
Natuurlijk kun je light producten toepassen in een gezonde leefstijl. Beter zou zijn om ongezonde producten te vervangen door een betere keus: minder verzadigd vet, goede koolhydraten, meer vitamine en mineralen, minder zout. Vervang chips eens door een handje noten, een stuk fruit, groente, olijven.


Bijna geen verschil

Mensen stappen vaak over op light varianten, omdat ze denken dat dit gezonder is. Sommige light producten bevatten wel 33% minder energie, vet of suiker, maar geven toch nog steeds veel energie. Hoe komt dit? Om de smaak hoog te houden wordt bijvoorbeeld de 33% minder suiker vervangen door vet. Hierdoor is de vermindering van het aantal calorieën te verwaarlozen. Daarbij hebben light producten nauwelijks voedingswaarden.Mentaal
Je bent goed op weg. Je eet gezonder en je hebt volvette tussendoortjes vervangen door de light variant. Het is weekend en je trekt de zak chips open. Hm, denk je, dat smaakt naar meer. Je neemt nog een handje en nog een handje. Je denkt: dit kan toch geen kwaad, want het is light.
Wat hier gebeurt, gebeurt vaak. Uiteindelijk val je niet af en als je niet oppast kom je er zelfs van aan. Light producten geven je geen vrijbrief om onbeperkt hiervan te eten of te drinken.

Het aantal calorieën verschil is al te verwaarlozen met een regulier product. Het beetje dat je moest helpen, heb je teniet gedaan door meer te nemen dan je van plan was. 
Gebruik je een light product neem dan niet twee (of meer) keer zo veel, hoe groot de verleiding ook is.

Wil je het toch toepassen binnen je nieuwe leefstijl zorg er dan voor dat de light producten een toegevoegde waarde hebben (bijv. duidelijke vermindering van energie) en neem normale porties.

Water met een smaakje
Je bent gewend aan frisdrank en je wil niet overstappen op eenvoudig water. Ik kan me voorstellen dat deze ommezwaai best lastig is. Het is smaakloos, ondanks dat het gezond is. 
Door de jaren heen hebben mensen geëxperimenteerd hoe ze frisdrank konden vervangen door iets wat lekker en gezond is. Inmiddels is het een hype aan het worden: water met een smaakje. En dan bedoelen ze niet uit een pak, maar zelf gemaakt. Steeds meer mensen ontdekken en volgen die trend, zelfs horeca gelegenheden bieden dit aan en in hotels wordt het met regelmatig in de lobby gratis aangeboden voor gasten.

Hoe maak je dit?
Vul een grote kan met water, voeg de schijfjes citrusfruit naar smaak toe en zet het in de koelkast. Dit is een basisrecept, maar online vind je tal van mogelijkheden hoe je water lekker kunt maken en gezond kunt houden.. 
Een andere mogelijkheid is om frisdrank te vervangen door thee. Ook hier zijn tegenwoordig tal van smaken in te vinden. 

Afvallen start bij het veranderen van je eet- en drinkgewoonten. 


Bron foto: dreamsteam.com


Conclusie
Light producten zijn toe te passen in een verantwoord en goed eet- en drinkpatroon. Ze hebben echter nauwelijks voedingswaarden en ze prikkelen de mens om er meer van te eten, omdat het een light variant is. Het verschil in energiewaarden tussen een light product en een reguliere product is in veel gevallen te verwaarlozen. 

Tegenwoordig worden veel suikervervangers toegevoegd aan een product. Ben hier voorzichtig mee. Sommige suikervervangers kunnen darmklachten veroorzaken. 

Je kunt gerust af en toe wat lekkers eten, maar met mate en op een verantwoorde manier.