Home » Gezonde tussendoortjes » Eiersalade

Bron foto: Iris Luijten


Eiersalade

Een redelijk gezond tussendoortje is de eiersalade. Het is niet alleen lekker als tussendoortje, maar kan ook goed op een feestje of voor de lunch.
Het recept is eenvoudig en wij hebben het aangepast om het net iets gezonder te maken.


Eigeel
Eieren zijn gezond. Het voedingscentrum adviseert 2 tot 3 eieren per week. Dit aantal veranderd nogal eens. Dit heeft te maken met het eigeel waar veel cholesterol in zit. Indien je rekening wil houden of moet houden met het cholesterol, kun je ook het eigeel uit de salade weglaten.



Lunch
Een normale portie eiersalade voor op je boterham is 25 gram en bevat ca. 55 calorieën (exclusief boterham) als je de helft van de mayonaise vervangt door yoghurt.
Op basis van enkel mayonaise is dit 64 calorieën. 

Tussendoortje
Gebruik je eiersalade op een cracker als tussendoortje dan is het aantal gram gelijk aan de lunch (exclusief de cracker), tenzij u een kleine cracker neemt, dan pas je de hoeveelheid aan aan de cracker.

Feestje
Eiersalade is bijna niet weg te denken tijdens een feestje. Lekker voor op een toastje. Besmeer het toastje met een theelepel eiersalade, dat is ongeveer 5 gram, voor een heerlijk en feestelijk hapje.

 

Benodigdheden:

  • verse bieslook
  • 5 eieren
  • 1 eetlepel mayonaise
  • 1 eetlepel yoghurt
  • kerriepoeder (naar smaak)
  • peper (naar smaak)
  • theelepel mosterd
 
(Voor de volledigheid: 1 eetlepel mayonaise is vervangen door 1 eetlepel Yoghurt. Je kunt ook kiezen voor halvanaise of Yogonaise.
Er zijn varianten waar ze kleine stukjes augurk door de eiersalade doen voor de frisse bite, maar wanneer je er al wat yoghurt doorheen doet krijg je hetzelfde effect. Echter als je graag een augurk erdoorheen mengt, kan dat. Indien je niet van mosterd houdt, kun je de mosterd weglaten. Je hoeft het niet te vervangen door een ander ingrediënt.
 
 

Bron foto: Iris Luijten

Een kind kan de was doen
Eiersalade maken is simpel.

  • Kook de eieren hard
  • Snipper de bieslook ondertussen
  • Als de eieren klaar zijn spoel je ze met koud water, zodat ze schrikken en makkelijk te pellen zijn.
  • Snij de eieren klein. Indien je geen eigeel erin wenst, haal deze er dan eerst uit.
  • Gooi de klein gesneden eieren in een bak.
  • Doe de bieslook erbij
  • Voeg een eetlepel mayonaise en een eetlepel yoghurt toe
  • Voeg de kerriepoeder en peper en mosterd toe
  • Meng het geheel en de eiersalade is klaar.


Zet het voordat je het gaat eten even in de koelkast totdat het lekker koel is.