Home » Gezonde tussendoortjes » Aubergine salade

Op een vers volkoren (zelf gesneden) boterham.


Auberginesalade (+ brood) 

Aubergine is een makkelijke groente om op verschillende manieren te bereiden. Zo kun je aubergine bakken in de pan met wat boter. Maar je dient er dan wel rekening mee te houden dat aubergine veel vocht opzuigt en dat je daardoor niet meer boter of olie gaat gebruiken dan de aanbevolen hoeveelheid. Je kunt aubergine grillen in de pan of op de plaat zonder vet. Het past binnen een koolhydraatarm dieet, bijv. lasagne bladeren vervangen door aubergine (bij de salade laat je het brood weg) . En het is geschikt voor een glutenvrij dieet.
Let wel op: de aubergine bevat van nature suikers.

Voedingswaarden aubergine (per 100 gram)

(in gram)

  • Kcal - 20
  • Suiker - 2,9
  • Vezels - 2,5
  • Eiwit - 1,0
  • Vet - 0,0  (verzadigd - 0,0)

    Vitamines (in mg)
  • Vitamine B1 - 0.04

  • Vitamine B2 - 0.05

  • Vitamine B6 - 0.06

  • Vitamine C - 10

    Natrium - 10

    Kalium - 200

    Calcium - 10

    Fosfor - 12

    Magnesium - 8

    IJzer - 0.5

    Koper - 0.01

    Zink - 0.2

    Water - 93



Aubergine is een paarse of gele groente die aan de binnenkant een sponsachtige textuur heeft. Je kunt er van alles mee doen: gebruiken als lunch, als tussendoortje en voor de avondmaaltijd. Maar wij beperken ons hier tot een recept dat zowel als tussendoortje - zonder brood - genuttigd kan worden en als lunch  - met brood.
Eet je niet koolhydraatarm? Neem dan heerlijk, verse volkorenbrood. 

Wat maakt de aubergine gezond?

Een bron aan vitamine C
Vitamine C is erg belangrijk voor ons lichaam. Het is van groot belang voor het immuunsysteem, lichamelijke weerstand, en voor stevigheid en elasticiteit van de huid. Gezonde botten, tanden & bloedvaten. Ook is het nodig voor een goede opname van non-heemijzer en een gezond energieniveau. Bovendien heeft vitamine C een antioxidant functie. Daardoor beschermt het je lichaam tegen oxidatieve stress.

Vezels
Aubergine bevat opvallend veel vezels. Vezels geven een verzadigd gevoel en helpen de stoelgang goed op gang te houden (mits je er voldoende drinkt).

 

Bewaarplek
Buiten de koelkast op kamertemperatuur.

 

Wat kun je er allemaal mee?

  • Heerlijk als lunch op de boterham
  • Tussendoortje als salade
  • Tussendoortje als rolletje met vulling
  • In een ovenschotel
  • Gemengd met noten
  • Als hoofdmaaltijd, gegrild, gekookt of gebakken
  • Op de BBQ

Wat heb je nodig voor de aubergine salade voor 1 persoon

  • 1 kleine aubergines
  • 1/4 ui, fijngehakt
  • 1 el olijfolie
  • 1 theelepen druiven azijn
  • 1/4 bosje verse dille (of bieslook)
  • zout / peper
  • klein handje rucola
  • 20-25 gram walnoten, grof gehakt
  • Evt. volkoren brood

Bereiding

  1. Snijd de aubergine in plakken en rooster of grill ze. (Je kunt ze ook alvast klein snijden als bereiding in de koekenpan je voorkeur heeft).
  2. Laat de aubergines afkoelen en snijdt ze in kleine stukjes, of hak ze klein in de keukenmachine.
  3. Voeg de olijfolie, azijn, zout en peper naar smaak toe. Meng de verse dille (of bieslook) er doorheen.
  4. Snijd een snee van het verse brood af en beleg de boterham de rucola, walnoten en aubergine salade. Wees niet gematigd met de aubergine salade, het is een gezonde lunch.

Geniet ervan!