Met suikervrije slagroom kan een aardbei ook erg lekker zijn.


Hoe gezond zijn aardbeien

Aardbeien zijn niet alleen een lekker tussendoortje, maar ze zijn ook goed voor de hart- en bloedvaten, voor de bloeddruk en hebben een gunstige werking op je maag.

Voedingswaarden verse  aardbeien (per 100 gram)

(in gram)

  • Kcal - 36
  • Water - 89,3
  • Eiwit - 0,8
  • Koolhydraten - 6,5
  • Suiker - 5,4
  • Vet - 0,4  (verzadigd - 0,0)
  • Vezels - 2,0

    Vitamines (in mg)
  • B11 - 65
  • C - 64
  • Kalium - 150
  • Calcium - 25
  • Fosfor - 30
  • IJzer - 1
  • Magnesium - 50
  • Natrium - 2
  • Zink - 0,12
  • Koper - 0,12

Bron foto: karenz.nl


Aardbeien zijn niet alleen een lekker tussendoortje, maar ze zijn ook goed voor de hart- en bloedvaten, de bloeddruk en ze ondersteunen de maagfunctie.

 

Lekkere en gezonde recepten met aardbeien:

Wat maakt de aardbei gezond?

Een bron van kalium
Aardbeien zijn een goede bron van kalium. Kalium is belangrijk voor een goede bloeddruk en het regelen van de vochtbalans in het lichaam. Ook is het belangrijk voor een goede spiersamentrekkingen en begeleiding van de zenuwprikkels.

Een bron aan vitamine C
Vitamine C is erg belangrijk voor ons lichaam. Het is van groot belang voor het immuunsysteem, lichamelijke weerstand, en voor stevigheid en elasticiteit van de huid. Gezonde botten, tanden & bloedvaten. Ook is het nodig voor een goede opname van non-heemijzer en een gezond energieniveau. Bovendien heeft vitamine C een antioxidant functie. Daardoor beschermt het je lichaam tegen oxidatieve stress.

Bron aan vitamine B11 (ook wel foliumzuur genoemd)
Foliumzuur is nodig voor de groei en goede werking van het lichaam en voor de aanmaak van witte en rode bloedcellen. Foliumzuur is ook belangrijk voor de vroege ontwikkeling van het ongeboren kind. 
Vrouwen die zwanger willen worden, wordt aangeraden bij te slikken. Vraag hiernaar bij je huisarts.

Bewaartijd aardbeien
In de koelkast blijven aardbeien één tot drie dagen goed. Op een koele plek buiten de koelkast is dit slechts 1 dag.

Je kunt aardbeien ook invriezen. In gevroren kun je aardbeien ruim 8 maanden bewaren. Voorkeur van bewaren is met kroontje en onafgedekt.


Heerlijk...

  • Uit het vuistje
  • Op beschuit
  • Op brood
  • In yoghurt
  • In smoothies  
  • Door salades
  • In havermout